Verhalen en Foto's van zee
Zoals wij het land vanaf zee zien  

Als je een bijdrage wilt leveren voor deze pagina kun je de foto en het bijhorende tekstbestandje opsturen naar: Mary Kanters.Wij bewerken de foto evt een beetje en plaatsen het in een van de bestaande groepen of in een nieuwe groep die we aan kunnen maken. Alle materiaal betreffende het varende gedeelte van Broere/Essberger is in principe welkom!!!!


Cape Wrath, ligt op de meest NW-lijke punt van het vaste land van Schotland, we komen er niet veel langs, gedeeltelijk wel goed het weer kan daar bar en boos zijn en reken maar dat het daar kan spoken. Met mooi weer zoals hier op de foto ziet het er best aardig uit. Het inzetje is duidelijk een andere keer gemaakt toen we langskwamen op de "Pilot" s'ochtends vroeg, (mei 2001). Beide keren passeerden we met prachtig mooi weer trouwens, en het moet er lang goed zijn geweest, we hadden ook geen last van de Atlantische deining.


Castello di Scilla

Aan de noordelijke ingang van Stretto di Messina (oftewel Straat van Messina) ligt dit kasteel op een uitstekende rots bij een dorpje van een paar duizend inwoners.
Vanaf het Noorden/Westen komend is het een makkelijk te herkennen punt zowel visueel als op de radar en zal dan ook veel gebruikt worden bij de navigatie. De rots steekt 72 meter uit boven zeeniveau, en de bergen direkt achter Scilla lopen op tot bijna 700 meter.
De Straat van Messina wordt door ons vrij veel gebruikt op onze reizen van en naar de Adriatische zee omdat het vanaf Gibraltar de korste route is (een bekorting van ca 27mijl), op zijn smalst is het ca 1.75 mijl breed en er is een behoorlijk druk ferry verkeer tussen het vaste land van Italie (Galabrie) en Sicilie.
Boven het dorpje is nog het viaduct te zien van de autostrada.


Bass Rock ligt aan de ingang van de Firth Of Forth (Oostkust Schotland), waar voor ons Leith(=Edinburgh), Grangemouth en Burnt Island liggen om te laden dan wel om te lossen. Bass Rock is een broedplaats voor zeemeeuwen, en het is duidelijk te zien dat bijna het hele eiland onder is gescheten. Er vaart een pontje tussen het vaste land en het eiland voor liefhebbers van zeemeeuwen. Tussen het eiland en het vaste land kan je met een schip van ons formaat passeren, maar ik betwijfel of men dit nog op prijs zal stellen. ;-((


Dunagree Point ligt aan de monding van Loch Foyle, waar wij soms komen om te lossen. Een paar mijl verder ligt Londonderry. Maydown ligt in Noord Ierland en aan de overkant van de rivier waar de vuurtoren staat is Ierland. Ik ben er wel eens aan toe wezen fietsen, zo'n 80km heen en terug en als je denkt dat je over een zwaar bewaakte grens komt ... nou echt niet hoor. Wel is het een beetje verwarrend dat de Ieren de afstanden in km geven, terwijl de Noord Ieren nog steeds met mijlen werken, dus dat was de eerste keer best even schrikken toen ik op de borden ipv 14 mijl ineens iets van 25 (dat is dus 40km!!!) zag staan naar de vuurtoren. De weg loopt helemaal langs de oever met soms kleine klimmetjes en als bewijs voor de bemanning dat ik niet bij de eerste kroeg al af ben gestapt maak ik meestal een foto. Dat is dus het inzetje. Mooie taal toch dat Iers?


Gibraltar een Engelse kolonie waar behalve apen ook Engelsen wonen. Het is de ingang naar de Middellandse Zee en vroeger moesten we bij het passeren van dit punt dit in het journaal vermelden, want Oostgaande kregen we een "Mooi weer" toeslag van 2.83%. Westgaande en vaak in het slechte weer lopend ging deze toeslag er weer af. De reders grepen alles aan om op je gage te beknotten, alhoewel ze hier vast een andere reden voor zullen hebben gegeven.
In de Straat van Gibraltar staat vaak wat we een straat wind noemen en er kan ook een behoorlijke stroom staan, vooral Oostgaand en wel tot 5 mijl volgens de Zeemansgids (Pilot). Deze stroom ontstaat uiteraard gedeeltelijk door de eb en vloed, maar ook speelt sterk mee, het verschil in zoutgehalte van enerzijds de Middellandse Zee en anderzijds en de minder zoute Atlantische Oceaan, wat een stroom doet ontstaan van Oost naar West. Belangrijk voor de algemene richting van de stroom schijnt te wezen dat de Middellandse zee eigelijk niet gevoed wordt door grote rivieren, en het water vanwege de hoge temperatuur nogal snel verdampt, dus het moet aangevuld worden vanuit de Atlantic, dus een stroom van West naar Oost.
In Gibraltar zelf komen we nooit, een eind de baai in ligt La Linea, helemaal aan de noordkant en hier is een terminal (Cepsa) waar we vrij vaak komen, we noemen het overigens Algeciras. Algeciras zelf ligt binnenlopend aan bakboord (westkant van de baai) tegenover Gibraltar, en hier komen we dus wel eens bunkeren of wel eens lossen ook. Aan de overkant in Spaans Marokko ligt Ceuta waar we vij veel komen bunkeren.


South Gare
South Gare is de vuurtoren op het havenhoofd van de rivier de Tees en staat op het einde van de South Gare Breakwater. Vlakbij South Gare is de loodspost voor de Tees. Het eerste stuk van de Tees loopt ongeveer Noord-Zuid en over het algemeen ligt het vrij beschermd in een baai, dus zijn er niet te vaak problemen met beloodsen met de normaal heersende wind. Bij sterke noordoostelijke winden kan er vanuit die richting overigens een behoorlijke deining/zee staan, en dan vaar je alleen de rivier op tot een punt waar de loodsboot wel langszij kan komen om de loods over te zetten.
De Tees was vroeger een rivier die gehoorzaamde aan de wetten van eb en vloed. Een jaar of wat geleden hebben ze bij Stockton een "barrier" (dam) in de rivier gebouwd en aan het bekken wat daar is ontstaan een nieuwe wijk gebouwd. Loopt het bekken te vol dan moeten ze uiteraard het overtollige water spuien en dit gaat vaak met zo'n kracht dat het de richting van de stroom op de rivier kan veranderen. Bovenop heb je dan de afgaande zoetwaterstroom uit het bekken, onder kan dan de zoutwater stroom dan nog naar binnen lopen. Het is dan wel eens gokken voor het afmeren, welke zij voor de kant te gaan. Op het inzetje een foto van een van de schepen van de "Broere" vloot die van de Tees vertrekt.


Stromboli

Ca 30 mijl noord van Sicilie ligt dit vulkaan eiland en we passeren daar als we vanaf Messina Straat naar de Noordgaan, dus Napels,Genua en Livorno en zo. Het inzetje laat een kale rots zien die net Oost van het eiland ligt. Meestal haal ik aan boord wat meer informatie over de foto uit de Pilots, maar omdat ik thuis zit houden jullie dit van mij tegoed


Vulcano

Benoorden Sicilie liggen een aantal kleine eilanden, waarvan Stromboli wel de bekendste zal wezen vanwege de vulkaan. Op onze oost/west gaande route van of naar Messina, varen we op korte afstand langs het eilandje Vulcano, dat een aantal vulkanen heeft, aktief dan wel niet meer aktief. Volgens de laatste volkstelling in 1975 woonden er ongeveer 500 mensen op en dat zal na het zien van het aantal huizen dat er staat niet explosief zijn toegenomen na die tijd. Het zuiden van het eiland is vrij groen, de rest is zoals een Vulkanisch eiland er uit hoort te zien :-))
Het vuurtorentje staat op de zuidpunt van het eiland.